Lennuki pardal pakutav toit valmistab enamasti suure pettumuse

Enamik meist tunneb lennu ajal tavalisest suuremat isu või näljatunnet ning see on eriti piinav teades, et pardal pakutav toit pole just ekstraklass. Kuid isegi seda teades, tellitakse ikkagi kallis „lunch box“ ning ollakse pettunud. Kes on toidu osas printsipiaalne, tellib mõned snäkid ja ajab sõna otseses mõttes endale mõttetult kaloreid sisse, sest kõhtu need ei täida, maitseelamusest rääkimata. Kes püüab vähimaga läbi ajada, tellib papptopsis tee või kohvi ja veendub taas, et see ei kõlba kuhugi.

         Tühja kõhu tunne on pardal kärme tekkima mitmel põhjusel, alustades sellest, et enamus inimesi ei söö enne lennule minekut korralikult ei kodus ega lennujaamas. Teiseks, toimuvad kümne ja enama kilomeetri kõrgusel, kauase hapnikuvaeguse ja kõrge rõhu keskkonnas organismis mitmed sh  seedetrakti tegevust ja maitsemeeli mõjutavad protsessid, mille üks tunnus on tühja kõhu tunne. Kolmandaks, aitab söögikord sisustada pikki lennutunde. Paraku ei mõju ei inimese  maitsemeele ja ka toidu maitsele lennutingimused sugugi hästi, vaid vastupidi: mõlemad saavad üsna ränga hoobi. Sama toit lennujaamas ja pardal ei maitse kunagi ühtmoodi ning pardamenüü koostamisel ja maitsestamisel ongi „taevastel kokkadel“ omad reeglid, mis neid arvestavad.

         Õnneks on lennujaamad hakanud oma kontseptsiooni muutma, liikudes üleilmsete kiirtoidubrändide pop-up toidukohtadest kvaliteetrestoranide avamise suunas. Kuigi ka siin on tegu sageli nö ketirestoranidega, nagu näiteks Jamie Oliver või KFC, on siiski tegu märgatavalt parema toiduga kui pardal. Mis puudutab hindu, siis on tõsi see, et lennujaamades asuvates restoranides on hinnad enamasti kallimad kui samas restoranis suvalisel linnatänaval. Harja ajab reisijatel punaseks ka see, et pardatoit on paljudel lennufirmadel ebaproportsionaalselt kallis, kesine eine ületab sageli 10 euro piiri, mis on juba arvestatav hind nautimaks mõnes maapealses kohvikus ehedat toitu.

         Võib julgelt öelda, et üks maailma parima toiduvalikuga lennujaamasid on Tallinna Lennujaam – nii odavate hindadega ja head toitu ei kohta naljalt üheski teises maailma lennujaamas.  Seal on muuseas hilistele lendajatele avatud ka iseteenindav võileivalaud.

Mõned nõuanded:

  • Üks on kindel – suurima teene oma kõhule ja maitsemeeltele teed siis, kui sööd enne lendu kodus valmistatud head toitu ja jood oma käe ja maitse järgi valmistatud kohvi või teed.
  • Söö alati võimalusel kõht korralikult täis kas hotelli hommikusöögilauas või mõnes korralikus söögikohas. „Premeeri“ end reisi lõpul tõeliselt nauditava söögikorraga.
  • Lennujaamas otsi üles restoran, kus juba pilgu pealeheitmine sööjate taldrikutele ja menüüle annab pildi, kas see paik on väärt või mitte.
  • Kui jõuad lennujaama viimasel minutil, leia siiski see aeg, et võtta pardale kaasa midagi isuäratavat toidupoe valmistoidu letist (võileib, salat, jogurt, müsli).
  • Reisi võimalusel äriklassis.

 

Fotol: Isuäratav võileivalett Tallinna Lennujaama kohvikus Take Off One. Tallinna Lennujaam on valitud maailma parimate sekka muu hulgas ka oma lounge´ide, baaride ja kohvikute tõttu.

Print Friendly